SPL TMG naar PPL(A) TMG

Bij de MGC225 kun je je SPL met TMG uitbreiding converteren naar een PPL(A) TMG. Uit de EASA regelgeving (FCL.210.A PPL(A) – Ervaringseisen en vrijstellingen) volgt: kandidaten voor een PPL(A) die houder zijn van een SPL met TMG extensie moeten het onderstaande hebben voltooid:

 1. Ten minste 24 uur vliegtijd in een TMG na de aantekening van de TMG-extensie; en
 2. 15 uur vlieginstructie in vleugelvliegtuigen in een opleidingscursus aan een DTO, met inbegrip van ten minste de volgende eisen:
 3. 10 uur solovliegtijd onder toezicht, met inbegrip van ten minste 5 uur solo-overlandvluchten met ten minste 1 overlandvlucht van ten minste 270 km (150 NM), gedurende welke landingen met volledige stilstand moeten worden uitgevoerd op 2 luchtvaartterreinen die verschillen van het luchtvaartterrein van vertrek.

Bovendien dien je theorie examens af te leggen in de volgende 5 motor(zweef)vlieg specifieke theorie deel-examens:

 • Principles of Flight
 • Operational Procedures
 • Flight planning and performance
 • Aircraft General Knowledge
 • Navigation

Het CBR heeft deze deel-examens als volgt in 3 examens gegroepeerd: 

 • Aircraft General Knowledge (020) + Operational procedures (070)
 • Flight Performance and Planning: Mass and balance (031) en Performance – aeroplanes (032) + Principles of flight – aeroplanes (081) + Operational procedures (070)
 • Navigation (060) + Flight planning and monitoring (033)

Je kan hier op de site van het CBR de leerdoelen per examen terugvinden.

Je sluit het bovenstaande praktijk en theorie gedeelte af met een PPL(A) TMG skills-test die wordt afgenomen door een geautoriseerde FE(A) TMG examinator.

Kandidaten die houder zijn van een bewijs van bevoegdheid voor een andere categorie luchtvaartuig, behalve luchtballonnen, krijgen een vrijstelling van 10 % van hun totale vliegtijd als PIC op dergelijke luchtvaartuigen begrensd tot een maximum van 10 uur. De omvang van de vrijstelling mag in geen geval dienen ten behoeve van de eisen zoals beschreven onder punt 3. hierboven.

Tip: overweeg de route van SPL naar PPL(A) via het LAPL(A). Op dit moment (voorjaar 2024) betekent dat een vrijstelling voor de examens theorie in de genoemde 5 vakken. Neem in je overweging mee dat aan zowel de uitgifte van een LAPL(A), als aan een PPL(A) kosten zijn verbonden. Mogelijk zijn die kosten hoger dan de kosten van de theorie examens bij het CBR.

Zie ook

SPL naar LAPL(A)

LAPL(A) naar PPL(A)

Opleidingen