SPL TMG naar LAPL(A) TMG

Voor de uitbreiding van het SPL met TMG extensie naar het LAPL(A) TMG zijn op dit moment (voorjaar 2022) geen aanvullende theorie examens nodig. Voor het uitbreiden van het SPL TMG naar het PPL(A) TMG is dat wel het geval.

Voordat aan de uitbreiding naar LAPL(A) begonnen kan worden dienen minstens 21 uren als PIC op een TMG gemaakt te zijn. Op basis van je ervaring kan de opleiding tot LAPL(A) TMG korter zijn dan in de wetgeving staat, creditering noemen we dat. Zie Part FCL.110.A LAPL(A) - Experience requirements and crediting voor de details. De DTO die de uitbreiding naar het LAPL(A) TMG verzorgt bepaalt de omvang van de creditering op basis van een pre-entry flight test. Uitgangspunt voor deze pre-entry flight test is het normale trainingsprogramma voor het LAPL(A) TMG.

Het normale trainingsprogramma LAPL(A) TMG bestaat uit tenminste 30 uur vlieginstructie waarvan:

  1. ten minste 15 uur dual vlieginstructie TMG (dus met een instructeur naast je) en
  2. ten minste 6 uur solo vliegtijd onder supervisie (instructeur op de grond) waarvan ten minste 3 uur solo vliegtijd overland met tenminste 1 overland van tenminste 150 [km] met 1 stop op een ander vliegveld.

De maximale creditering houdt in dat je tenminste 15 uur vlieginstructie moet volgen (nooit minder) waarvan tenminste 7,5 uur dual vlieginstructie.

Er is geen creditering voor de uren en overland eisen van punt 2.

De opleiding voor de uitbreiding naar de LAPL(A) TMG bevoegdheid wordt afgesloten met een skills test.